Fabrieksuitbreiding en kantoorontwerp voor VHM Machinery
Locatie | Oogstveld 12, Ens |
Categorie | Kantoren en Bedrijven |
Opdrachtgever | VHM Machinery |
Designed by | ir. GJ. Post, ing. J. van Hoorn |
Jaar | 2020 – 2022 |
Omvang | 4977m2 industriefunctie, 484m2 kantoorfunctie, 112m2 bijeenkomstfunctie |
1op1 Architectuur kreeg aanvankelijk de opdracht om een fabrieksuitbreiding en kantoorontwerp voor VHM Machinery te realiseren, een bedrijf dat industriële machines ontwikkelt. De opdracht omvatte de creatie van een grote industriële hal waar montage- en productielijnen konden worden opgezet, met een onderscheid tussen snellopers (veelgevraagde producten) en specials (op maat gemaakte machines).
Het idee achter het ontwerp was sterk verbonden met de visie van Rik van Hees, de eigenaar van VHM Machinery. Hij wilde een grote, open hal creëren zonder obstakels, zodat montage- en productieprocessen naadloos op elkaar konden aansluiten. Het idee was om een open ruimte te creëren waarin medewerkers gemakkelijk met elkaar konden communiceren en waar alle activiteiten op één plek konden plaats vinden, als een soort stad in de fabriek.
Het concept omvatte ook het kantoor, dat zich op de eerste en tweede verdieping bevindt en door de hele fabriek loopt, zorgt ervoor dat medewerkers vanuit verschillende plekken een unieke relatie hebben met de fabriek. Dit flexibele kantoordesign kan in de loop der tijd worden aangepast aan veranderende behoeften. Dit ontwerp zorgde ervoor dat alle aspecten van het bedrijf met elkaar verbonden waren en processen gemakkelijk geoptimaliseerd konden worden. Flexibiliteit is een belangrijk aspect van het kantoorontwerp, want processen kunnen in de loop der tijd veranderen. De architectuur van de fabriek noemen wij ook wel het moederbord, waar alle belangrijke functies samen komen.
De meerwaarde van 1op1 Architectuur bij dit project is merkbaar in de vertaling van de ondernemersvisie naar een functioneel ontwerp dat de fabriek efficiënt laat werken als een geïntegreerde machine. Daarnaast hebben we samengewerkt met andere experts, zoals Freek Lammers, om aan brandveiligheidsnormen te voldoen en de hele fabriek als één brandcompartiment te kunnen beschouwen. Tijdens de bouw fungeerde 1op1 als coördinator in samenwerking met verschillende marktpartijen, wat een effectieve en transparante bouwaanpak mogelijk maakte.
Het gebouw is slim ingepast in de omgeving rekening houdend met de locatie van de bestaande fabriek en het buitenplein waar machines werden opgeslagen en producten werden voorbereid voor verdere verwerking. Het ontwerp heeft sterk bijgedragen aan de functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid van het gebouw. Het zwevende kantoor boven de fabriekshal, gecombineerd met het open ontwerp, heeft de functionaliteit vergroot door medewerkers te verbinden en processen te optimaliseren. De esthetische waarde wordt benadrukt door de gebruikte materialen en de integratie van het kantoorgebouw. De gebruikte materialen omvatten voornamelijk vliesgevels en panelen voor het kantoor, evenals sandwichpanelen voor de fabriek, wat gebruikelijke materialen zijn voor industriële projecten.
OVERWINNEN VAN UITDAGINGEN TIJDENS HET PROCES
Het bouwteam en de betrokken partijen, waaronder Staalbouw Kampen B.V., Van Ginkel, verbouw en Onderhoud, Fingo Den Dolder, A.S.E. Aluminium en Staalindustrie B.V., Ingenieursburo Meijer en Joustra B.V. , en Van der Haar, hebben adequaat gereageerd op de uitdagingen tijdens het ontwerp- en bouwproces, waaronder een strakke planning. De open samenwerking tussen deze partijen droeg bij aan het succes van het project.
Dit project illustreert hoe innovatieve ontwerpideeën en praktische oplossingen kunnen samenkomen om een visie te verwezenlijken, resulterend in een functionele, esthetische en duurzame industriële faciliteit die de ontwikkelen in de tijd kan doorstaan.
Neem vrijblijvend contact op