Migrantenhuisvesting Creil
Locatie | Creil – Westeringweg |
Categorie | Migrantenhuisvesting |
Opdrachtgever | HBC Planontwikkeling |
Designed by | ir. GJ. Post, ir. J. Post en ing. J. Van Hoorn |
Jaar | 2022 – Heden |
Omvang | Categorie 2 – 21 tot 150 personen – 1238 m2 |
De Noordoostpolder staat voor een belangrijke uitdaging wat betreft de huisvesting van arbeidsmigranten. Kleinschalige huisvesting is verspreid over de provincie, maar er zijn ook grotere projecten in opkomst waarin de huisvesting van arbeidsmigranten wordt geclusterd. Aan de Westeringweg te Creil hebben wij een voorbeeld van passende arbeidsmigrantenhuisvesting ontwikkeld. Dit project omvat in totaal 38 appartementen voor ongeveer 150 arbeidsmigranten, in de vorm van de lokaal bekende schoklandschuren.
Als een van de eerste grootschalige arbeidsmigrantenhuisvestingsprojecten in Nederland, voldoen deze appartementen aan de normen die zijn gesteld door de commissie Roemer en zijn ze gecertificeerd door de Stichting Normering Arbeid (SNA). Dit project legt de nadruk op menselijke waardigheid en verbetert de leefomgeving van arbeidsmigranten. Ook laat het project aan de gemeente zien dat schaal en vormgeving afgestemd kunnen worden aangepast voor een juiste inpassing in de omgeving zoals bijvoorbeeld met een eigen postzegel en groene singel. Daarnaast geeft het aan buurtbewoners de geruststelling dat door middel van participatie en het maken van afspraken de impact van 150 personen op één plek beheersbaar is.
Inpassing in het agrarische landschap
Het hoofddoel van dit project was om migrantenhuisvesting te integreren in het bestaande agrarische landschap van de Noordoostpolder en een woonplek te bieden waarin ruimte is voor ontspanning en een prettige leefomgeving. Het terrein, omringd door traditionele houtwallen, huisvest nu drie blokken gebouwen die zijn geïnspireerd op de bestaande boerenschuren op het erf. De plaatsing van deze blokken heeft ruimte gecreëerd voor parkeren en recreatie op het terrein. Om de bouwhoogte in overeenstemming te brengen met de lokale architectuur, zijn stalen spanten toegevoegd aan de kopse gevels. Hierdoor is een lagere goothoogte bereikt en een harmonieuze verhouding met de omgeving gecreëerd. De gevelcompositie heeft elementen overgenomen van schokbetonnen schuren en karakteristieke langgevelboerderijen, met een focus op horizontale lijnen door middel van materiaalgebruik. Een subtiel contrast tussen beige en antraciet bakstenen, waarbij elke vier lagen antraciet baksteen 20mm naar voren ligt, creëert het uiterlijk van een gepotdekselde gevel.
Maakbaarheid en efficiëntie
De haalbaarheid van dergelijke projecten hangt af van hun maakbaarheid en efficiëntie, zowel in termen van volume als plattegrond. Op het terrein zijn twee identieke blokken geplaatst en één blok met een afwijkende indeling tussen twee stramienen. Alle blokken zijn op de begane grond en de eerste verdieping opgebouwd uit één module. Op de tweede verdieping, onder het dak, is een aangepaste module gecreëerd. De basismodule is ontworpen door optimaal gebruik te maken van beschikbare afmetingen van kanaalplaatvloeren, positionering van schachten, vloersparingen, constructieve uitgangspunten en de regelgeving van SNF. Vier trapopgangen zijn efficiënt geplaatst in de routing en entreepositie. e leiden naar bescheiden plateaus die als balkon kunnen worden gebruikt.
Zelfs de eenheden op de tweede verdieping hebben inpandige ruimtes met twee grote dakramen die als balkon kunnen fungeren. Conform de SNF-normen heeft elke module voor vier personen een oppervlakte van 60m2. In afwijking van de norm is er bewust gekozen voor aparte toiletten, los van de badkamers. De slaapkamerraamkozijnen bieden de mogelijkheid om vier eenpersoonskamers te creëren door middel van een wand tussen de tussenstijl of twee tweepersoonskamers. In blok B is 1/3 van het gebouw gereserveerd voor een recreatie- en sportruimte. Op de begane grond is de gevel ter plaatse van de recreatie opengewerkt, en hoge ramen bieden uitzicht op het buitenplein en het sportveld.
De investeerders wilden een gezonde en aangename woonomgeving creëren voor arbeidsmigranten, en dit is duidelijk zichtbaar in het ontwerp. Door de plaatsing van de woonblokken is er ruimte gecreëerd op het terrein voor sport, recreatie en het opbouwen van een gemeenschap voor de bewoners. In een van de woningblokken is er zelfs een sportschool en een gemeenschappelijke ruimte waar bewoners kunnen samenkomen. Hoewel een balkon of buitenruimte niet verplicht is voor migrantenhuisvesting, hebben de woonunits bij de entree wel ruimte om van de frisse lucht te genieten. De indeling van de woonunits is geoptimaliseerd zodat efficiëntie vloersparing en schachten mogelijk waren. De materialen zijn gekozen met het oogpunt op hun duurzaamheid in gebruik en passend bij de gewenste bouwmethodiek. Zo is het buitenblad van de gebouwen uit metselwerk opgetrokken maar is door kleur en metselpatroon een referentie gemaakt naar materialen in omliggende boerderijen.
Innovatieve migrantenhuisvesting
Dit project in de Noordoostpolder is een voorbeeld van duurzame arbeidsmigrantenhuisvesting, waarin efficiëntie, gemeenschapsvorming en respect voor het landschap samenkomen. Het toont aan hoe architectuur en ontwerp kunnen bijdragen aan het creëren van een leefbare omgeving voor arbeidsmigranten.
In samenwerking me:t HBC planontwikkeling, Weever bouw, FlexxInvestments, M. Oomen Bestrating en Acn Installatietechniek Emmeloord.
Neem vrijblijvend contact op