Optimalisatie van sportaccommodaties
Bij 1op1 Architectuur begrijpen we de uitdagingen waar sportaccommodaties vandaag de dag mee worden geconfronteerd, van het optimaliseren van interne ruimtes tot het creëren van een duurzame en energie-efficiënte omgeving. Met ervaring in het ontwerpen van sportgebouwen begrijpen we de complexiteit van het creëren van een dynamische en uitnodigende trainingsomgeving.
Ruimtegebruik en lay-out
Efficiënte ruimteplanning en lay-out zijn essentieel voor het succes van een sportaccommodatie Wij streven ernaar om elke vierkante meter van een faciliteit optimaal te benutten, rekening houdend met met verschillende trainingszones, sociale ruimtes en ondersteunende voorzieningen zoals kleedkamers en kantoren. Door een doordacht ontwerp vermijden we overbezetting, creëren we soepele verkeersstromen en bieden we een aangename ervaring voor zowel leden als personeel. Neem bijvoorbeeld, de sporthal de Nagel op Urk waarbij we de gebruiksaantallen hebben verhoogd door een slimmere indeling te creëren, waardoor een grotere gebruikersoppervlak ontstond.
Sportvereisten en gebruikersfunctie
Bovendien moet een sportgebouw ook voldoen aan bepaalde keurmerken. Bij het ontwerpen van het gebouw zorgen we ervoor dat deze eisen worden geïntegreerd in het ontwerp. Bij de Hapkido-vereniging en het dartgebouw De Rake Gooier op Urk hebben we bijvoorbeeld een gebouw ontworpen dat is afgestemd op de specifieke sportvereisten. Tegelijkertijd is het gebouw geïntegreerd in de omgeving en de samenleving. We hebben hierbij extra functies toegevoegd die ook door de lokale gemeenschap kunnen worden gebruikt.
Daarnaast heeft de gebruikersfunctie van een gebouw ook gevolgen voor de gevel van het gebouw. Voor meer lichtinval gebruiken we bijvoorbeeld vaak polycarbonaat om direct zonlicht in de ogen te vermijden. Dit voorkomt tevens opwarming van het pand en bespaart op extra kosten voor de zonnewering.
De kwaliteit van de lucht in een sportgebouw heeft directe invloed op het comfort en de gezondheid van gebruikers. Bij het ontwerpen van een sportaccommodatie besteden we bijzondere aandacht aan ventilatiesystemen die zorgen voor een continue toevoer van verse lucht en efficiënte afvoer van gebruikte lucht. Dit omvat het gebruik van hoogwaardige luchtfilters om stof, allergenen en verontreinigingen te verwijderen. Neem bijvoorbeeld het sportcentrum ‘Keep fit’ en Sporthal de Nagel, waar we een slim ventilatiesysteem hebben toegepast dat niet alleen zorgde voor energieneutraliteit van het gebouw, maar ook efficiënte luchtverwarming integreerde. Onze benadering combineert de juiste luchtstromen met warmtebehoud, waarbij het nieuwe luchtvolume wordt gemengd met warme inblaaslucht.
DUURZAAMHEID EN ENERGIE-EFFICIENTIE
Als voorstanders van duurzaam ontwerp streven wij ernaar om sportgebouwen zo energie-efficiënt mogelijk te maken. Dit omvat het gebruik van passieve ontwerpprincipes zoals natuurlijke ventilatie, daglichtbenutting en thermische isolatie om het energieverbruik te minimaliseren. Daarnaast integreren we energiezuinige verlichtingssystemen, HVAC-systemen en apparatuur, en maken we gebruik van hernieuwbare energiebronnen waar mogelijk. Door duurzaamheid te combineren met effectieve energiebeheersystemen, streven wij naar een duurzame toekomst voor sportaccommodaties, met lagere operationele kosten en een verminderde ecologische voetafdruk. Bovendien zijn er verschillende subsidiemogelijkheden voor het toepassen van duurzame installaties in sportgebouwen.
Branding en concept voor de optimalisatie van sportaccommodaties
Bij 1:1 Architectuur geloven wij in het belang van doordacht branding- en conceptontwerp voor sportgebouwen. We werken nauw samen om een esthetisch aantrekkelijk ontwerp te ontwikkelen dat perfect past bij het merk en de doelgroep van de sportaccommodatie. We streven ernaar een consistente merkbeleving te creëren, zowel binnen als buiten het sportgebouw. Door het gebruik van gepersonaliseerde interieurdetails zoals logo’s, kleurenschema’s en thematische elementen kunnen we een samenhangende en inspirerende omgeving creëren die de betrokkenheid van leden versterkt en een blijvende indruk achterlaat.
Dankzij onze diepgaande analyses kunnen we bedrijven beter begrijpen, wat resulteert in een versterking van hun positie op de markt en een verbetering van de herkenbaarheid van het gebouw. Een voorbeeld hiervan is de branding van Wellness Thermea 2000 en Wellness Rinsma Staete, die nauw is afgestemd op de architectuur van het gebouw. Door onze analyse hebben we nieuwe kerngedachten ontwikkeld, waardoor een nieuwe branding werd opgestart op basis van ons concept. Soms is de architectuurgedachte zo sterk dat het de kern raakt van het bedrijf en daarmee de branding verandert of heroriënteert. We proberen verder te kijken dan alleen naar een terugkerende merknaam.
Wil je meer weten over Wellness Thermea 2000 Valkenburg?
Neem vrijblijvend contact op